Η γραμμή, το μοτίβο και η υφή

DCIM100MEDIA

Ηλικία

Φοιτητές του ΤΕΑΠΗ

Υλικά

Χαρτί ακουαρέλας, παστέλ κεριού ή ξυλομπογιές.

Χρόνος

1 διδακτική ώρα.

Φωτογραφικό & Ηχητικό Αρχείο

Περιγραφή της τεχνικής και της διαδικασίας

Χωρίζουμε όλη την επιφάνεια της σελίδας σε τμήματα χρησιμοποιώντας ελεύθερα διάφορες γραμμές (ευθείες, ζιγκ-ζαγκ, καμπύλες, κλπ).  Γεμίζουμε τα τμήματα που έχουν σχηματιστεί με χρώμα χρησιμοποιώντας επαναλαμβανόμενες γραμμές (χιαστί, κουκίδες, διακεκομμένες, καρώ,).

Πριν ξεκινήσει η δραστηριότητα θα ήταν καλό να προηγηθεί μία συζήτηση για τα είδη γραμμών και να εξεταστούν παραδείγματα από εικόνες, έργα τέχνης κλπ. Το ζητούμενο είναι οι μαθητευόμενοι όταν ξεκινήσουν το έργο τους να επινοήσουν όσο γίνεται περισσότερα είδη γραμμών.

Οι επαναλαμβανόμενες ίδιες γραμμές δημιουργούν βεβαίως μοτίβα και αυτά με την σειρά τους την αίσθηση υφής μίας επιφάνειας όπως λεία, σκληρή, ανώμαλη κλπ. Όπως βλέπουμε και στα παραπάνω παραδείγματα, ο συνδυασμός αυτών των χρωματικών μοτίβων και της γειτνίασης υφών δημιουργεί ένα ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Σκοπός δραστηριότητας

Η εφαρμογή της δραστηριότητας σε νήπια ή παιδιά του δημοτικού με τις ανάλογες αναπροσαρμογές, θα μας έδεινε την δυνατότητα ανάπτυξης της λεπτής κινητικότητας στην εκτέλεση των γραμμών, εξάσκησης στην εξεύρεση ειδών γραμμής, εξοικίωσης με τους συνδυασμούς χρωμάτων και βεβαίως αφοσίωση για ένα χρονικό διάστημα σε μία επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα.

Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί ως μία εξάσκηση στην αποτύπωση της ποιότητας της υφής που είναι ίσως από τα πλέον απαιτητικά στοιχεία της ζωγραφικής και του σχεδίου.

Σχόλια / Συμβουλές / Παρατηρήσεις

Θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει με εξάσκηση σε μικρή σελίδα και να δώσει την ευκαιρία στον μαθητευόμενο να εξοικειωθεί με τις απαιτήσεις της δραστηριότητας χωρίς να έχει να καλύψει μεγάλη επιφάνεια.

Μοιραστείτε