Τα φύλλα έχουν νεύρα! – σχέδια παρατήρησης

observation_drawing05

Ηλικία

Νηπιαγωγείο

Υλικά

• Χρωματιστά χαρτιά (ανοιχτά χρώματα) τύπου Canson, • μαρκαδόροι, • φθινοπωρινά φύλλα (καλύτερα να έχουν ισιώσει κάτω από βάρος ή σιδερωθεί), • ψαλίδια, κόλλα.

Χρόνος

1 ώρα

Φωτογραφικό & Ηχητικό Αρχείο

Περιγραφή της τεχνικής και της διαδικασίας

Τα παιδιά παρατηρούν τα νεύρα, τις γραμμές, την υφή των  φύλλων και τα σχεδιάζουν με μαρκαδόρους πάνω σε χρωματιστά χαρτιά. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο η εκπαιδευτικός είχε κόψει αρκετά χαρτιά σε σχήματα φύλλων και από αυτά μπορούσαν τα παιδιά να διαλέξουν το σχήμα που ταίριαζε περισσότερο με το φύλλο που είχαν επιλέξει να παρατηρήσουν. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να κόψουν τα παιδιά το σχήμα που θα είχε σχεδιάσει η εκπαιδευτικός ή ακόμα και να ιχνογραφήσουν τα ίδια τα παιδιά γύρω από κάθε φύλλο ακουμπώντας το πάνω στο χρωματιστό χαρτί και μετά να το  κόψει.

Η δραστηριότητα ξεκινάει με το λογοπαίγνιο ‘Τα φύλλα έχουν νεύρα’… γιατί εκνευρίστηκαν, τι τους συνέβη, πώς θα μπορούσαμε να τα ευχαριστήσουμε, μήπως να τα ζωγραφίσουμε;

Εξηγούμε τα νεύρα που έχουν τα φύλλα και τις γραμμές που σχηματίζουν.Μπορούμε με το δάκτυλο να ακολουθήσουμε τις διαδρομές των νεύρων / γραμμών.

Με τα φύλλα των παιδιών μπορεί να δημιουργηθεί ένα ομαδικό έργο – δέντρο. Θα μπορούσαν να κολληθούν και τα φθινοπωρινά φύλλα.

Σκοπός δραστηριότητας

Ο βασικός στόχος είναι η άσκηση της παρατήρησης. Παρατηρώντας ανακαλύπτω, ζωγραφίζοντας εξερευνώ και καταγράφω.

Σχόλια / Συμβουλές / Παρατηρήσεις

Είναι σημαντικό να μην παρέμβουμε στο πώς θα σχεδιάσουν τα παιδιά τα νεύρα των φύλλων. Ο στόχος είναι η παρατήρηση και όχι η ακριβή αναπαράσταση.

 

Μοιραστείτε