Το σκισμένο χαρτί

torn_paper9

Ηλικία

4-5 ετών

Υλικά

Χρωματιστό χαρτί κανσόν για βάση, χαρτί μέτρου ή απλό Α4 για σκίσιμο και ζωγραφική, παστέλ ή ξηλομπογιές και κόλλα. Τα μεγέθη των χαρτιών δεν πρέπει να υπερβαίνουν το Α4 μέγεθος.

Χρόνος

30-45 λεπτά

Φωτογραφικό & Ηχητικό Αρχείο

Περιγραφή της τεχνικής και της διαδικασίας

Ζητάμε από τα παιδιά να σκίσουν με τα χέρια τους (και όχι με ψαλίδι) ένα κομμάτι χαρτί μέτρου. Τους υποδεικνύουμε να το σκίζουν περιφερειακά, σκίζοντας τα άκρα του ακανόνιστα, μην ακολουθώντας κάποιο μοτίβο ή θέμα. Τους κινητοποιούμε προτρέποντάς τους ενώ σκίζουν να πειραματιστούν και να αυτενεργήσουν, ώστε το σκίσιμο να έχει εμφανείς προεξοχές και εσοχές. Κινητοποίηση από την μεριά του εκπαιδευτικού: «Πως αλλιώς μπορείς να στρίψεις/σκίσεις το χαρτί σου;».  Συμμετοχή του εκπαιδευτικού στην διαδικασία χωρίς όμως να καθοδηγεί: στρίβει το χαρτί επιδεικτικά στα χέρια του για να δείξει τον βαθμό στον οποίο μπορούν να πειραματιστούν ή σκίζει μαζί τους την μία μεγάλη εσοχή για να τους δείξει πόσο τολμηροί μπορούν να είναι.

Καλή ιδέα είναι να ορίσει ο εκπαιδευτικός τον χρόνο: όταν αντιληφθεί ότι η τάξη έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό στάδιο, τους ζητά να σταματήσουν και να περάσουν στο επόμενο στάδιο της άσκησης.

Όταν έχουν σκίσει το χαρτί έτσι ώστε να έχει χάσει την αρχική του ορθογώνια μορφή, το ακουμπούν πάνω στο χρωματιστό κανσόν για να γίνει πιο σαφής η σιλουέτα του. Το κοιτούν και αναγνωρίζουν μία αναδυόμενη μορφή π.χ. ένα ψάρι, ένα παπούτσι κλπ. Εφόσον ονοματιστεί το αντικείμενο αυτό, κολλούν το σκισμένο χαρτί στο κανσόν και χρωματίζουν το εσωτερικό του έτσι ώστε να αναδειχτεί το αντικείμενο ή μορφή που αναγνώρισαν.

Σκοπός δραστηριότητας

Ο σκοπός της δραστηριότητας είναι να ενταχθεί το τυχαίο στην εικαστική πράξη. Το παιδί αντιλαμβάνεται το χαρτί, με νέο, εναλλακτικό τρόπο και ενθαρρύνεται να το χρησιμοποιήσει πιο δημιουργικά και καινοτόμα.

Σχόλια / Συμβουλές / Παρατηρήσεις

Ορισμένα από τα παραδείγματα που παρατίθενται παραπάνω έχουν γίνει από φοιτητές στα πλαίσια του εικαστικού εργαστηρίου του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.

Μοιραστείτε