Φωτομοντάζ: η ανθρώπινη φιγούρα

image6

Ηλικία

Φοιτητές του ΤΕΑΠΗ

Υλικά

Κόλα stick, ψαλίδι, ένα χαρτόνι ή σκληρό χαρτί για βάση, περιοδικά, εφημερίδες ή οτιδήποτε έντυπο υλικό με εικόνες.

Χρόνος

1 ώρα

Φωτογραφικό & Ηχητικό Αρχείο

Περιγραφή της τεχνικής και της διαδικασίας

Ουσιαστικά ο μαθητευόμενος καλείται να συνθέσει μία ανθρώπινη φιγούρα χρησιμοποιώντας στοιχεία από εικόνες περιοδικών που αναπαριστούν φυτά, τρόφημα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καλυντικά, αλλά και άλλους ανθρώπους.

Δίνουμε οδηγίες στους μαθητευόμενους να ξεφυλλίσουν ένα περιοδικό και να κόψουν κομμάτια από εικόνες που τους θυμίζουν μέλη της ανθρώπινης φιγούρας. Όπως παρατηρούμε στις εικόνες παραπάνω έχουν χρησιμοπιοηθεί κατηγορίες εικόνων όπως τρόφιμα, αντικείμενα και άνθρωποι.

Έπειτα τα συναρμολογούν πάνω στο χαρτί βάσης δίνοντας τους την σιλουέτα που επιθυμούν, αλλά και κίνηση κινώντας τα κομμάτια ανάλογα.

Σκοπός δραστηριότητας

Τα παραδείγματα που παρατίθενται παραπάνω έχουν πραγματοποιηθεί από φοιτητές στα πλαίσια των προπτυχιακών σπουδών τους. Αυτή η δραστηριότητα όμως μπορεί να εφαρμοστεί και σε μικρά παιδιά του δημοτικού αλλά και του νηπιαγωγείου τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών.

Τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν την επιδεξιότητα στη χρήση του ψαλιδιού και της κόλας για το κολάζ.

Επίσης μαθαίνουν να βλέπουν τις εικόνες και φωτογραφίες στο έντυπο υλικό που τα περιστοιχίζει στην καθημερινή τους ζωή με κριτικό και σκοπτικό τρόπο. Μαθαίνουν επίσης να δημιουργούν νέο νόημα συνθέτοντας ήδη υπάρχον οπτικό υλικό βασικό χαρακτηριστικό του φωτομοντάζ.

Σχόλια / Συμβουλές / Παρατηρήσεις

Η δραστηριότητα αυτή προσφέρεται για κομικούς και απίθανους συνδυασμούς με σουρεαλιστικά αποτελέσματα ως προς την μορφή της ανθρώπινης φιγούρας. Μπορούν λοιπόν τα παιδιά να επιδιώξουν σχόλια για την ανθρώπινη φιγούρα με μεταφορικές προεκτάσεις (π.χ. στο πρώτο παράδειγμα μία σαρκαστική εκδοχή «παμφάγου ανθρώπου-κοτόπουλου».)

Σχετικοί Σύνδεσμοι

Μοιραστείτε