Συνθέσεις με φυσικά υλικά

%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%bf

Ηλικία

Νηπιαγωγείο και δημοτικό

Υλικά

Φυσικά υλικά (ποικιλία φύλλων, κλωνάρια, κουκουνάρια κλπ), χαρτόνι, υγρή κόλλα, φωτογραφική μηχανή.

Φωτογραφικό & Ηχητικό Αρχείο

Περιγραφή της τεχνικής και της διαδικασίας

Κολλάμε φυσικά υλικά πάνω σε μία επιφάνεια χαρτονιού φτιάχνοντας μία διακοσμητική σύνθεση και όχι αναγκαστικά μία που να αναπαριστά κάποιο θέμα. Το ζητούμενο είναι οι συνδιασμοί χρωμάτων και τα μοτίβα σύνθεσης του όλου. Αρχίζουμε με πειραματισμό και μετά κολλάμε την τελική όψη. Ενδείκνυται ομαδική δουλειά από μέρους των παιδιών καθώς μπορούν να εργαστούν σε μεγάλες επιφάνειες πολλά μαζί.

Μπορούμε να παροτρύνουμε τα παιδιά να φτιάξουν μικρές εφήμερες συνθέσεις στο πάτωμα ή ακόμη και στον δρόμο, σαν ένα δείγμα «τέχνης του δρόμου». Μπορούν να φωτογραφήσουν τις συνθεσεις τους. Εδώ σημασία έχει και η φωτογράφηση ως τρόπος καταγραφής του εφήμερου, μίας τόσο σύγχρονης συνήθειας.

 

Σκοπός δραστηριότητας

Ανάπτυξη καλαισθησίας χρησιμοποιώντας στοιχεία από την φύση. Καλλιεργείται η αισθητική αντίληψη μαθαίνοντας να παρατηρούμε ποιότητες χρωμάτων, υφής και σύνθεσης στην φύση.

Μαθαίνουμε να εκτιμούμε την ομορφιά σε μικρά ευτελή πράγματα γύρω μας και ειδικά στο φυσικό περιβάλλον το οποίο τόσο σπανίζει στο αστικό τοπίο στο οποίο ζουν τα παιδιά σήμερα. Εκτιμούμε την χάρη του εφήμερου, της ολιγόλεπτης ματιάς η οποία όμως μπορεί να είναι πλούσια σε οπτική εμπειρία και συναισθηματικό υλικό.

 

Σχετικοί Σύνδεσμοι

Μοιραστείτε